Mediachance

Mediachance

Det ser ut til å være et aksiom at man ha Adobe Photoshop for å bearbeide bilder og Adobe Premiere Pro for å arbeide med videoredigering. Så langt har jeg greid meg tålelig bra uten noen av delene, enda jeg har bearbeidet atskillige tusen bilder og redigert en smule video. Det finnes et utall alternativer til Adobe-produktene som hverken koster skjorta eller har en høy læringsterskel. For noen få siden kom jeg over det kanadiske firmaet Mediachance, som stort sett er et énmannsforetak og drives av programmereren Roland Voska, tidligere polakk og kjent som Oscar blant venner.

Mest kjent er nok Mediachance for DVD-redigeringsprogrammet DVDlab Pro, som er noe av det mest avanserte man finner til hjemmebruk.

Selv har jeg hatt mest glede av Dynamic Photo HDR, som redder kontrastrike bilder og får fram detaljer i skyggepartiene man knapt ante var der. Digitalkameraer, spesielt de kompakte, har et elendig dynamikkområde i forhold til øyet. Ved motiver med store kontraster, som i solskinn, må man velge mellom å la det gro igjen i skyggene eller få høylysene overeksponert – eller eksponere midt på treet slik at hverken skygge eller høylys blir helt perfekt. Med Dynamic Photo HDR kan man få fram detaljer i hele bildet:

Originalbildet til venstre  er blitt eksponert etter den lyse himmelen, og dermed har kirken (Sagrada Familia i Barcelona) blitt altfor mørk. Prøver man å forbedre dette ved å lysne bildet, vil kirken kanskje bli bra, men himmelen vi bli helt hvit. Med HDR-programvare kan man lysne mørke partier og beholde de lyse uendret, eller endog la dem bli mørkere. Som man ser på bildet til høyre, har himmelen fått mer struktur og er blitt mye mer interessant enn den var på originalbildet. I tillegg har løvverket blitt friskt grønt istedenfor svart, og alle andre detaljer er blitt langt tydeligere enn på originalen. Rent generelt vil nesten alle bilder bli klarere og mer spennende ved behandling i Dynamic Photo HDR. Grå skyer får struktur, mørk vegetasjon blir seende grønnere og mer innbydende ut.

Dynamic Auto-Painter er min andre favoritt. Med dette spennende programmet kan man lage malerier på PC-en. Man mater inn et foto og velger en av de mange malerstiler som følger med programmet, justerer kanskje et par parametere – og  noen minutter senere har man noe som minner om f.eks. van Gogh eller Monet eller er i en stil man selv har utviklet. Man kan skanne inn sine egne penselstrøk og utvikle sin egen  fargepalett og dermed lage sin egen, helt unike stil om man vil.

Photo Reactor er et meget særpreget bildebehandlingsprogram hvor man opererer med noder istedenfor layers. Her skal man kunne få til hva som helst, også ting som Photoshop ikke vil være i stand til. Dette programmet er for de mer avanserte. Her kan man også lage sine egne effekter hvis man behersker C/C++.

Photo Blend er et spennende program hvor man kan sette sammen nye bilder av deler av andre bilder på en uhyre naturtro måte. Photo-Brush 5 er et  avansert bildebehandlingsprogram, men foreløpig uten støtte for layers, for dem som måtte trenge det. RealDraw Pro V er et meget originalt tegneprogram som kombinerer både bitmap- og vektortegning. Mediachance kan også by på et utmerket video-redigeringsprogram, Edit Studio 6, som har et ubegrenset antall lyd- og videospor og mange effelter. Og foruten alt dette finner man bl.a. programvare for å lage sømløse teksturer og litt av hvert ellers på Mediachances hjemmeside:

http://www.mediachance.com/

Jean-Louis

Stengt for kommentarer.