Pushwagner

Pushwagner

I slutten av 1980-årene ble jeg en dag invitert om bord på Shanti Devi, skuta til Axel Jensen, som lå til kai ved Aker brygge. En felles bekjent, Jan Dulin, hadde vist Axel Jensen en VHS-kopi av min animasjonsfilm Futurum simplex fra 1984, noe som førte til at han ville diskutere et mulig filmprosjekt med meg.

Det viste seg at han under en sofa om bord hadde liggende en diger stabel med bilder jeg aldri hadde sett maken til. De var i tegneserieform, uhyre detaljrike i svart, grått og rosa og skildret en dyster framtid hvor alle gikk i takt og virket ensrettet og hjernevasket. Temaet i bildene var således meget beslektet med temaet i  min kortfilm, og det var nettopp derfor Axel Jensen hadde tatt kontakt med meg.

Han fortalte at bildene var lagd av den den gang temmelig ukjente kunstneren Hariton Pushwagner, og han lurte på om det var mulig å lage en slags animasjonsfilm av dem. Dessverre ble det ikke noe av dette prosjektet. Ikke lenge etter seilte han og hans indiske kone Pratibha til Ålefjær ved Kristiansand og bosatte seg der. Og dessverre fikk Axel Jensen få år senere den dødelige sykdommen ALS og døde i 2003.

Dette var første gang jeg hørte om Pushwagner, og det gikk nærmere 20 år før neste gang jeg hørte om ham. Det skjedde i 2008, da han plutselig ble hyllet på biennalene i Berlin og Sydney og alle begynte å skrive om ham. Og nå er han som vi alle vet blitt en av landets mest kjente og omtalte kunstnere, og det er ham vel unt etter mange års liv på skyggesiden.

http://www.pushwagner.no/

Jean-Louis

Oppdatering: Pushwagner (Terje Brofoss) døde 24. april 2018, 77 år gammel.

Stengt for kommentarer.