Litt om SIRDS, SIS o.l.

Litt om SIRDS, SIS o.l.

SIRDS er ikke en forkortelse folk flest bruker særlig ofte; trolig aner de færreste hva den står for. Single Image Random Dot Stereograms er tredimensjonale bilder lagd av tilfeldige prikker, som eksempelet du ser ovenfor.  Moroa begynte for ca. 50 år siden, da Bela Julesz som den aller første greide å produsere 3-D-bilder lagd av tilfeldig plasserte prikker på en dataskjerm. For noen år tilbake var SIRDS i vinden og kunne kjøpes som plakater, postkort og i bokform. Men nå er det å tide med en liten og nostalgisk oppfriskning av hva dette dreier seg om. 

I motsetning til alle 3-D-filmene som vises på kinoene for tiden, er det med SIRDS ikke nødvendig med spesielle briller for å se 3-D-effekten. Til gjengjeld er det slett ikke alle som greier å se den. For mange forblir det bare en rotete ansamling fargede prikker som ikke forestiller noe som helst, uansett hvor lenge de stirrer. Mens de heldige snart oppdager at bildet ovenfor forestiller ei ku med jur og horn og hale og alt som ellers hører til ei ku. Den befinner seg midt i bildet,  halvveis vendt mot venstre, svevende foran bakgrunnen.

En liten bruksanvisning for dem som ikke har erfaring med SIRDS: Klikk på bildet så det blir større. Betrakt det fra ca. en halvmeters avstand og fokuser blikket på et punkt langt bortenfor bildet. Fokuserer du på prikkene, ser du ikke annet enn prikker. Det gjelder altså å få øynene til å se mest mulig parallelt mot et punkt et stykke unna. Og plutselig, med litt flaks, ser du at kua svever der foran den mangefargede bakgrunnen. Og når du først har greid det én gang, vil du alltid å greie å betrakte SIRDS på riktig måte og oppdage hva som skjuler seg i virvaret av farger.

Det finnes mange varianter, bl.a.  SIS (Single Image Stereogram), RDS (Random Dot Stereogram) og SIRTS (Single Image Random Text Stereogram eller ASCII stereogram). Nedenfor ser vi et eksempel på en SIS. Her har jeg brukt et bakgrunnsmønster av sommerfugler istedenfor tilfeldige prikker. Og motivet som svever foran, er en tromme og et par trommestikker.

Disse bildene lagde jeg med gratisprogrammet Stereogram Maker 2.1. De er kun interessante hvis man ser 3-D-effekten i dem. Hovedutfordringen for den som ønsker å jobbe kunstnerisk med denne teknologien, må være å skape bilder som er interessante og dekorative både betraktet som rene bilder og som tredimensjonale bilder.

Jean-Louis

Stengt for kommentarer.