Loggbok

Loggbok

2023

I januar ble jeg medlem av NorthArt, som har kunstgalleri på nett med tilhørende nettbutikk og hvert år arrangerer en kunstutstilling i Ås kulturhus. Så får tida vise om noen av mine kunstverk etter hvert havner i nettgalleriet eller utstillingen.

Våler Kunstfestivals styre skulle diskutere om mine AI-bilder skulle få stille ut på utstillingen i august, men jeg fikk aldri noen tilbakemelding før påmeldingsfristen gikk ut, og dermed deltok jeg ikke på årets kunstfestival, verken med bøker eller bilder.

Utpå våren ble høyrebeinet mitt rammet av en infeksjon som medførte ni dager på sykehus og påfølgende seks uker med bandasjer. Dette forårsaket at min ambisjon om å sende et bidrag til årets høstutstilling gikk i vasken. Ambisjonen var å være den første som deltok på høstutstillingen med AI-kunst og fikk den antatt. Nå vet jeg ikke hva som kom inn og hva som kommer med på utstillingen til høsten, så kanskje har jeg ennå sjansen til å gjøre et forsøk neste år, hvis da ikke arrangørene forbyr AI-skapte bidrag innen den tid.

Midt i juni oppdaterte jeg disse hjemmesidene og fikk med langt flere AI-bilder enn tidligere.

I juli ble jeg medlem av Wirestock, som videreformidler bilder til en rekke bildebyråer, som Shutterstock, Adobe, Dreamstime med flere. Dermed vil langt flere kunne se bildene mine og forhåpentlig kjøpe noen av dem.

2022

I januar fikk jeg invitasjon til å stille ut på Våler Kunstfestival i mai, men hadde fortsatt ikke egnede bilder etter hackerepisoden høsten 2021, og deltok kun med bøker. Jeg hadde gitt ut tre nye bøker siden forrige festival, og fikk solgt nok til så vidt å dekke hotellutgiftene for fire netter i Våler.

I september begynte jeg å eksperimentere med AI-assistert bildeproduksjon, i første omgang med programmet Midjourney.  Dette foregår ved at jeg på engelsk beskriver hva jeg ønsker, og så produserer programmet fire forslag til bilde. Deretter velger jeg det eller dem jeg liker, eller ber om flere forslag, helt til jeg er fornøyd. Her et par eksempler hvor jeg har fått Midjourney til å illustrere scener fra Bygdedyret, den nye romanen min, som ventes ferdig sent i 2023. Det øverste bildet vil bli brukt på forsiden av boka:

I oktober lagde jeg min første tegneserie, med solid hjelp av to AI-er. Den ene, GPT-3 Davinci, skrev historien (jeg ba den skrive et kort tegneseriemanus i cyberpunksjangeren), og den andre, Midjourney, lagde illustrasjonene, basert på teksten Davinci produserte. Jobben min var deretter å sette det hele sammen til denne tegneserien: https://adorsen.no/Hackers/#page/1

I november kom de første gicléetrykkene av noen av mine AI-bilder fra Fineartprint i Sandnes. Noen av dem var julemotiver. Et ble loddet ut på en lokal julemesse 26. november, og et annet ble straks solgt etter å ha blitt vist på Facebook-siden min. Det så omtrent slik ut etter at jeg hadde signert og satt på passepartout og ramme:

I slutten av november fikk jeg beskjed fra Galleri Langhuset om at de ikke ønsker min AI-kunst på utstillingen i mars 2023. Imidlertid er jeg velkommen til å stille ut mer tradisjonell kunst, slik som tidligere. Tidligere har jeg bl.a. stilt ut bilder som opprinnelig var fotos, men som jeg med dataprogrammet Dynamic Auto-Painter hadde gjenskapt som digitale malerier, «malt» med innskannede penselstrøk. Men for øyeblikket hadde jeg ingen egnede bilder for hånden, så jeg sa nei takk til å stille ut på Galleri Langhuset i 2023. Derimot hadde jeg nå hundrevis av AI-bilder, og hadde på to uker solgt flere enn jeg fikk solgt av de mer tradisjonelle bildene på de siste to Galleri Langhuset jeg stilte ut på.

I desember begynte jeg å renovere min gamle salgsside hvor man i over ti år har kunnet kjøpe ikke bare bildene mine med eller uten en mengde typer ramme, men også i form av puter, håndvesker, mobiletuier, dusjforheng og mye annet hvor bildene mine er mønster:
https://fineartamerica.com/profiles/jeanlouis-adorsen

2021

I 2021 skjedde det samme som året før; begge utstillinger ble avlyst. I november ble jeg invitert til å stille ut bilder på Galleri Langhuset våren 2022, men måtte si nei takk. Et par måneder tidligere var nemlig lagerdisken min blitt angrepet av en hacker som krypterte alt av bilder (ca. 170 000) og krevde løsepenger. Jeg hadde backup av så godt som alt, så det var bare å ignorere utpresseren, oppgradere sikkerheten på boksen, slette alt det krypterte og legge inn igjen fra backupdiskene. Men noen få bilder hadde jeg ikke tatt backup av – bildene beregnet på utstillinger. Jeg hadde ikke motivasjon til å lage nye i full fart, og droppet Galleri Langhuset.

2020

Jeg skulle stilt ut åtte bilder på Galleri Langhuset i april, men takket være covid-19 ble utstillingen avlyst. Det ville vært åttende gang jeg stilte ut på denne utstillingen. Likeledes ble Våler Kunstfestival i august avlyst, hvor jeg skulle stilt ut for tredje gang.

2019

Galleri Langhuset fant sted 6.-7. april. Jeg deltok med åtte bilder, men fikk for første gang på sju år ikke solgt noen. Her et av dem, som ble solgt senere til en som ikke hadde anledning til å komme mens utstillingen pågikk:

Våler Kunstfestival fant sted 16.-18. august, og jeg stilte ut tolv bilder der. Av disse ble fire solgt, pluss et som ble solgt på kunstauksjonen. I tillegg solgte jeg elleve eksemplarer av min første spenningsroman, Høstmørke. Bildet under var det første som ble solgt – Gateway, i 40×50 cm ramme.

2018

Follos største årlige salgsutstilling, Galleri Langhuset, fant sted 21. og 22. april på Langhuset i Ski kommune. Jeg deltok for sjette gang, og her er et bilde jeg fikk solgt:

Fosstjern

I hele august hadde jeg 24 bilder utstilt på galleriet i Våler folkebibliotek (Hedmark). Utstillingen var en del av Våler Kunstfestival, som fant sted 17.-19. august. I tillegg til bildene solgte biblioteket min første spenningsroman, «Høstmørke». I alt fikk jeg solgt åtte bilder og femten bøker, uten selv å være tilstede. Jeg lå nemlig innlagt på Ahus under hele festivalen. Her er et av bildene, Nyperoser ved Mjøsa:

2017

Jeg deItok på Galleri Langhuset med seks bilder på 30×40 cm med svart passepartout og 40×50 cm ramme rundt, deriblant bildet under. Dessverre var det færre enn vanlig som kjøpte bilder på utstillingen, og det rammet også meg, som kun fikk solgt to av seks, mot fem av seks året før.

2016

Jeg deltok med seks bilder på Galleri Langhuset i april, årets største salgsutstilling i Follo, som hvert år arrangeres av Lions Club. Av de seks fikk jeg solgt fem, deriblant dette (30×40 cm fotopapir med svart passepartout i 40×50 cm svart ramme):

BJØRK OM HØSTEN DSC06282

2015

jeg deltok med seks bilder på Galleri Langhuset, som fant sted for 12. gang 18. og 19. april på Langhus. Det var ca. 750 bilder til salgs av i alt 120 kunstnere, blant andre Salvador Dali, Theo Tobiasse, Pushwagner, Leonard Cohen, Kai Fjell, Eva Harr, Elling Reitan. Frans og Nico Widerberg. Jeg fikk solgt ett av mine seks bidrag, nemlig dette digitalmaleriet av den islagte Bensekulpen på Langhus (format 30×40 cm, trykt på lerret og innrammet):

Islagt tjern

2014

På salgsutstillingen Galleri Langhuset i 2014 var det i alt 800 verker av Victor Vasarely, Theo Tobiasse, Reidar Finsrud, Nico Widerberg, Gunnar S. Gundersen, Jan Baker og mange andre kjente malere, pluss en del mer lokale krefter. Blant de sistnevnte var undertegnede, som bidro med fem digitalmalerier. Av disse ble to solgt. Nedenfor et av dem (format 60×80 cm, trykt på lerret og innrammet):

Vannplanter

Her er noen bilder hvor jeg har testet forskjellige digitale teknikker:

Bensekulpen_DAP_Cezanne
Mjøsa01
mjøsa2

2011

Foruten å lage landskaps- og bybilder har jeg jobbet en del  med motiver fra dataverdenen, hovedsakelig trykte kretser og annen PC-innmat. Disse blir gjerne bearbeidet til det ugjenkjennelige, som bildet nedenfor, som TV3 lånte til program nummer to i serien Hjelp! Han pusser opp, som ble vist 6. september 2011.

Jeg etablerte meg samme år på nettstedet Fine Art America, hvor interesserte kan se og kjøpe mine produkter i den form og størrelse de ønsker, f.eks. trykt på lerret eller trykt på akrylglass i en rekke størrelser, innrammet eller ikke, som postkort eller f.eks. på kaffekrus eller mobildeksler.  Nettstedet hadde i 2011 over fem millioner bilder av over hundre tusen kunstnere, så det er ikke lett å gjøre seg bemerket, men det skader jo ikke å prøve. Knappen ‘Butikk’ øverst på denne siden gir direkte tilgang til å kjøpe mine bilder i FAAs nettbutikk.

2010

Fra januar hadde jeg periodevis bilder til salgs i butikken medmer som befant seg i Thorvald Meyers gate 19 i Oslo og solgte møbler, lamper, kunst og litt av hvert ellers. Her vekslet utstillingen min mellom sommer-, høst- og vinterbilder, og bilder av gammel Oslo-bebyggelse, samt noen med digitale motiver. Til disse bildene brukte jeg utelukkende Dynamic Auto-Painter, som gjenskaper mine fotos som digitale «malerier» ved å tegne dem med innskannede penselstrøk.

I april stilte jeg for første gang ut på Galleri Langhuset, Follos største årlige kunstutstilling. Jeg bidro med fem digitalmalerier, trykt på lerret og påført ferniss for å se mest mulig ut som oljemalerier.

I hele juni og fram til 4. juli hadde jeg på Smia galleri og kulturkafé på Vålerenga i Oslo utstilt 15 digitalmalerier med motiver fra Smias nærmeste nabolag.

Fra vernissasjen i Smia galleri og kulturkafé 12.06.2010.

I forbindelse med markeringen av at medmer fylte fire år 9. november, ble en ny serie bilder med motiver fra Grünerløkka presentert i butikken, som jo ligger i hjertet av denne bydelen.

Fra vernissasjen i medmer 09.11.2010.