Marianne Heske

Marianne Heske

I en fjern fortid, dvs. på slutten av 1960-tallet, kjørte jeg to kvelder i strekk 140 km (tur-retur) for å få sett en bestemt film. Det var Stanley Kubricks makeløse 2001: A Space Odyssey, og noe av det som gjorde størst inntrykk, var den lange sekvensen helt på slutten av filmen hvor man flyr over ikke-jordiske landskaper i alle slags farger. En del år senere så jeg noen malerier med landskaper som minnet meg om landskapene i denne filmen. Det var trolig på en eller annen høstutstilling, og kunstneren var Marianne Heske.

Jeg fant etter hvert ut at hun var den første i Norge som lagde kunst ved hjelp av datautstyr og videokamera. Hun filmet landskaper med videokamera og overførte bildene til datamaskin, hvor hun bearbeidet dem og fikk resultatet trykt på silke.

Senere ble hun Norges første(?) konseptkunstner, hvor hovedverket så langt visstnok er at hun fikk flyttet et uthus fra hjembygda Tafjord til Pompidousenteret i Paris og tilbake til Tafjord i løpet av ett år. Konseptkunst er ikke helt min greie, derfor foretrekker jeg landskapsbildene hennes, også fordi de har et visst slektskap til det jeg selv jobber med.

http://marianneheske.no/

Jean-Louis

Stengt for kommentarer.