Edward Hopper

Edward Hopper

Når det gjelder inspirasjonskilder kommer jeg ikke utenom Edward Hopper. For rundt 12 år siden så jeg et program om hans berømte maleri Nighthawks (ovenfor) på NRK, og etter det var jeg solgt. Da jeg en tid senere bygde en virtuell verden i Active Worlds-systemet (stamfaren til Second Life og liknende virtuelle 3-D-systemer på nettet), bygde jeg der et galleri med utelukkende bilder av Edward Hopper. Her kunne man la avataren rusle rundt i galleriet og klikke på bildene for å få informasjon om dem.

Mange år senere begynte jeg med digitalmaleri. Programmet jeg bruker, inneholder en rekke «templates»  som simulerer stilen til f.eks. van Gogh, Monet, Klimt osv., og  gir også brukeren mulighet til å utvikle sine egne templates. Noe av det første jeg gjorde, var å prøve å lage en template som simulerte Hoppers malerstil.  Fullstendig som Hopper ble ikke resultatene, så jeg kalte templaten bare «Edward». Den har likevel slått meget godt an i digitalmalermiljøet og er blitt lastet ned av flere hundre brukere. Senere lagde jeg også en template som prøver å simulerer en annen favorittmaler, John Constable (nevnt et annet sted). Et bilde lagd med min Edward-template:

Da Tate Modern i London hadde en stor Hopper-utstilling i 2004, dro jeg selvsagt dit for å få sett den. Om ikke teknisk, så i hvert fall motivmessig er det en viss likhet mellom bildene jeg selv lager og dem til Edward Hopper. Vi har begge ytterst få mennesker i bildene, om noen overhodet, og de som måtte være der, ser gjerne ensomme og bortkomne ut.

Jean-Louis

Stengt for kommentarer.